• Home
  • Behandelingen
  • Medische Pigmentatie
  • Tepelhofpigmentatie

Tepelhofpigmentatie

Inleiding:

Na amputatie van een of beide borsten of na een borstbesparende operatie, kan reconstructie de kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren. Het doel van een borstreconstructie is een borst te maken die de vorm en grootte van de andere borst of van de preventief verwijderde borsten zo goed mogelijk benadert. Een borst- en tepelreconstructie worden uitgevoerd door een plastisch chirurg in het ziekenhuis. Voor veel patiënten is de borst pas echt af als er ook een tepelhof is toegevoegd. Na deze reconstructie kunt u kiezen voor een tepelhofreconstructie. Deze voeren wij uit onder plaatselijke verdoving. Voor de meeste patienten luidt het een afsluiting in van een periode die met borstkanker begon en eindigt met een overwinning. Hier leg ik uit wat wij als areola specialisten voor u kunnen betekenen en geef ik u een duidelijk beeld van wat u mag verwachten van de tepel- en tepelhofreconstructie.

dermatografie:

Een tepel kan chirurgisch gereconstrueerd worden waardoor u echt een bolletje heeft. U kunt ook kiezen voor dermatografie, waarbij de tepel en tepelhof d.m.v. medische pigmentatie worden ingekleurd. Het pigment wordt oppervlakkig in de huid aangebracht. Hiervoor worden verschillende naalden en pigmenten gebruikt. Door het aanbrengen van schaduw wordt er een zeer realistisch 3D effect gecreëerd, waarmee we zelfs de Montgomery kliertjes kunnen nabootsen.

uni- of bilateraal:

Bij een eenzijdige pigmentatie (unilateraal) zullen wij zoveel mogelijk proberen om de andere zijde te kopiëren. Houd u er echter rekening mee dat er altijd een klein verschil zichtbaar kan blijven. Bij een tweezijdige pigmentatie (bilateraal) kunt u de vorm, kleur en grootte zelf bepalen. U kunt ervoor kiezen om de 'eigen' tepels te benaderen, bijvoorbeeld aan de hand van foto's van voor de amputatie, of u kunt een geheel eigen keuze maken. Bij deze keuze kunnen wij u uiteraard adviseren en begeleiden.

voor de behandeling:

Indien gewenst kunt u een half uur voorafgaand aan de behandeling de huid insmeren met EMLA crème. Breng een dikke laag aan op de te behandelen plek en dek deze af met vershoudfolie. Uw huisarts moet hiervoor een recept uitschrijven, zodat u de EMLA crème bij uw apotheek op kunt halen.

de behandeling:

Om tot een mooi en natuurlijk eindresultaat te komen zijn er drie behandelingen nodig, waar steeds zes weken tussen zitten. Tijdens de eerste behandeling, welke ongeveer anderhalf uur duurt, worden de gewenste vorm en kleur uitvoerig met u besproken. Daarna wordt de pigmentatie voorgetekend op de borst(en). Samen kijken we via de passpiegel of u tevreden bent. Pas als de tekening volledig naar wens is, begint de pigmentatie. Met steriele naaldjes wordt het pigment oppervlakkig in de huid aangebracht. De behandeling zal nagenoeg geen pijn doen. Na de pigmentatie wordt er een nabehandelingsproduct aangebracht en krijgt u nazorgadvies mee. Direct na de behandeling is de pigmentatie nog een stuk donkerder. Ongeveer na een dag of vier zal het bovenste laagje van de huid afschilferen waardoor de pigmentatie een stuk lichter wordt. In de tweede en derde behandeling, welke ongeveer een uur duren, worden vorm en kleur verder geïntensiveerd.

na de behandeling:

Om een mooi eindresultaat te krijgen is het belangrijk dat u zich aan de nazorginstructies houdt. Er kunnen wat schilfertjes en korstjes ontstaan, u mag deze er niet af pulken, ze vallen er vanzelf af. De eerste zeven dagen mag u de pigmentatie niet blootstellen aan zon/ zonnebank, sauna, heet water en andere nadelige factoren. U mag de eerste dagen na de pigmentatie een nabehandelingsproduct gebruiken wat u meekrijgt. Dit zorgt ervoor dat de huid minder trekkerig aanvoelt. Soms kan de huid iets opzwellen na de behandeling. In dit geval zou u de huid kunnen koelen met een coolpack of bijvoorbeeld doperwten in een zakje. Koel de huid ongeveer 15 min. met een tissue ertussen om bevriezing te voorkomen. Mocht u in de toekomst wel met de pigmentatie in de zon of onder de zonnebank willen is het raadzaam om een sunblock te gebruiken.

touch-up:

Na ongeveer 2-3 jaar heeft u een touch-up nodig. Dit is een opfrisbehandeling van de bestaande pigmentatie en neemt eenmalig ongeveer een uur in beslag. Ook als uw tepelhof volgens een andere techniek uitgevoerd is kunt u, na vervagen van het pigment, deze nieuwe techniek over de oude heen laten zetten. 

Stel een vraag Afspraak maken

46.17.6.118